Fotoboek Albert Watson – “UFO”

Afgelopen weekend was ik in Berlijn en liepen we langs een mooie boekenwinkel met o.a. fotografieboeken. In een aparte hoek lagen diverse afgeprijsde schitterende fotografieboeken. Na verschillende mooie boeken bekeken te hebben viel mijn oog op het boek UFO van Albert Watson.

UFO staat voor Unified Fashion Objects en is met zijn 408 pagina’s en ruim vier kilo een behoorlijke pil. Ik had nog nooit van deze man gehoord maar wat een schitterende foto’s maakt deze man! Ook zitten er veel foto’s in van de groten der aarden zoals Michael Jackson, Prince, P. Diddy, Quentin Terrentino, Kate Moss en Naomi Campbell. Toen ik zag dat het boek was afgeprijsd van € 85,00 voor € 24,95 kon ik deze uiteraard niet laten liggen.

Nu ik weer thuis ben heb ik toch maar eens wat informatie over Albert Watson opgezocht. Hij werd geboren in 1942 in Schotland en fotografeerde ongeveer 250 covers voor de Vogue en 40 covers voor de Rolling Stone Magazine. De fotograaf won vele onderscheidingen en werd door Photo District News uitgeroepen tot  een van de twintig meest invloedrijke fotografen van alle tijden. Bizar om te lezen dat deze meester aan één oog al sinds zijn geboorte blind is.

Ondanks dat ik hem niet kende, bleek ik toch in het bezit te zijn van een van zijn beroemdste portretten. Albert Watson maakte namelijk één van de laatste portretten van Steve Jobs, de markante oprichter van Apple. Dit portret staat afgebeeld op de cover van de biografie van Steve jobs. Dit boek en deze fotograaf is echt een aanrader voor iedere fotografieliefhebber.

Bekijk hier de website van Albert Watson voor meer informatie.